Kiinteistöjen hoitokuluista lämmitykseen käytetään keskimäärin noin 24 %. Tämän johdosta on tärkeää, että lämmitysjärjestelmä toimii tehokkaasti ja tasaisesti ilman turhaa kulutusta tai ylilämmitystä. Lämmityksen energiankulutuksen seuranta, verkoston toiminnan ylläpito ja oikea säätö sekä suunnitelmallinen yllä- ja kunnossapito ovat kaikki tekijöitä, joilla ehkäistään ongelmia ja pidetään energiankulutus ja sen myötä kustannukset kurissa.

Patteriverkoston perussäädön tarkoituksena on poistaa huoneistojen väliset lämpötilaerot. Linja- ja patteriventtiilien virtaamat säädetään oikeaan arvoon, jotta jokainen patteri toimisi suunnitellulla tavalla. Hyvin säädetyn ja tasapainossa olevan lämmitysverkoston ansiosta kiinteistön kaikkien huoneistojen lämpötila pysyy tasaisena ja verkoston ”viimeiseenkin” lämpöpatteriin riittää lämmintä vettä ja asukkaiden viihtyvyys paranee. Oikein toimiva patteri on lämmin yläosastaan ja viileämpi alaosastaan.

Lähes kaikissa Mestariasunnoissa oleva huoneistokohtainen Leanheat lämmönseuranta välittää jatkuvasti asuntojen lämpötila- ja kosteustietoa järjestelmän ylläpitoon, jossa tämän tiedon pohjalta automatiikka pitää sisäilmaston jatkuvasti optimaalisena. Järjestelmä sisältää myös niin sanotun ”tekoälyn”. Tämä ominaisuus huomioi kiinteistön lämpimän käyttöveden kulutuksen eri vuorokauden aikoina ja säätää lämmitysverkostoon menevää veden lämpötilaa niin, että niiden yhteisvaikutus (päivittäinen energiahuippu) olisi mahdollisimman alhainen. Kaukolämmön perusmaksut määräytyvät juuri tämän energiahuipun mukaan. Keskimääräinen kaukolämmön perusmaksun alennus on noin 20% verrattuna ilman tekoälyä olevaan kiinteistöön. Kaikki tämä tapahtuu tietenkin asukkaan sitä huomaamatta. Eli ”tekoäly” oppii kiinteistön energiatehokkaimman lämmitystavan.

Suositeltavat sisälämpötilat ovat lämmityskaudella oleskelutiloissa 20-21 astetta, makuuhuoneissa 18-20 astetta, kerrostalojen porrashuoneissa 17-18 astetta ja varastoissa 12 astetta. Liian viileä tai vetoisa asunto tuntuu epämukavalta ja johtaa tyypillisesti lisääntyneeseen lämmitysenergian kulutukseen, koska ongelmaa yritetään yleensä korjata nostamalla lämmitysverkoston lämpötilatasoa. Liian kuuma huoneilma taas väsyttää ja houkuttaa avaamaan tuuletusikkunat, jolloin lämmitysenergia karkaa ulos. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan hyvä sisälämpötila on 21 astetta. Joskus ulkolämpötilat vaihtuvat nopeasti, mutta Mestarikiinteistöjen lämmitysjärjestelmät on säädetty tavoittelemaan suositusten mukaista sisälämpötilaa.